Afte

Šta su afte?

Afte spadaju među najčešće bolesti usne sluznice. To je upalno stanje za koje su karakteristične površinske ranice na usnoj sluznici, a stručno se naziva aftozni stomatitis.

Ranice (okrugle ili ovalne) većinom su manje od 1 centimetra, a mogu biti i veće. Obično se javljaju na unutrašnjoj strani obraza, unutrašnjoj strani usana, na jeziku ili nepcu. Imaju karakterističnu bijelosivu ili žućkastu boju, a zbog upale imaju i crveni rub. Može ih pratiti osjećaj pečenja, svrbež ili bol. Prema podacima iz ispitivanja pogađaju 20% svjetskog stanovništvai nisu zarazne.

Kako nastaju afte?

Stručnjaci se ne slažu o uzrocima nastanka afti. Poznati su samo neki faktori rizika, među kojima su najvažniji nasljedni faktori, alergije ili osjetljivost (na primjer na natrijev lauril sulfat, koji je prisutan u zubnoj pasti i proizvodima za higijenu usne šupljine, zatim neke namirnice, npr. cimet, sir, citrusi, smokve ili ananas), stres, menstruacija, oslabljen imunitet, slabokrvnost, iscrpljenost te nedostatak željeza, folne kiseline i vitamina B.

Afte mogu nastati i zbog opekotine pri unosu vruće hrane ili pića. Često se javljaju kada oštetimo usnu sluznicu ugrizom ili neopreznim pranjem zuba.

Kako se osloboditi afti?

Zbog afti posjet ljekaru nije potreban (osim u težim slučajevima). Preporučuje se upotreba hijaluronske kiseline, koja djeluje protivupalno, smanjuje bol i nelagodu te tako pomaže olakšavati tegobe s aftama.

Obično se bol i nelagoda zbog ranica u ustima smanjuju same od sebe nakon nekoliko dana i zatim afte nestaju za približno dvije sedmice.

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv ako
se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Gengigel
close