Parodontitis

Kako prepoznati parodontitis?

Parodontitis (razgovorno poznatiji kao parodontoza) ozbiljan je oblik upale desni za koju su karakteristični krvarenje desni, zadah iz usta i povlačenje desni od zuba, koji kasnije olabave, a mogu čak i ispasti. Ako bolest napreduje u dubinu, uzrokuje postepeno propadanje parodontalnih tkiva poput vezivnog tkiva, zubnog cementa, pa čak i alveolarne kosti. U toj fazi šteta je skoro nepopravljiva. Naime, propadaju sva tkiva koja drže zube u čeljusti.

Uzroci parodontitisa

Parodontitis se često javlja kada ljudi više vremenazanemaruju simptome upale desni(gingivitisa). Uzrokuju ga toksini koje proizvode bakterije u plaku na površini zuba. Ti toksini izazivaju odvajanje desni od zuba i stvaranje parodontalnih džepova. Parodontalni džepovi su karakteristični za uznapredovali parodontitis i s vremenom se povećavaju, a to može biti uzrok gubitka zuba.

Liječenje parodontitisa

Liječenje parodontitisa uključuje obaveznu posjetu stomatologu koji će odrediti odgovarajuću terapiju, pravilnu oralnu higijenu i redovno profesionalno čišćenje zuba. Preporučena oralna higijena uključuje, između ostalog, svakodnevno pranje četkicom i upotrebu zubnog konca. U nekim slučajevima stomatolog će savjetovati antibiotike ili stomatološku operaciju.

Proizvodi Gengigel mogu u toj fazi ublažiti upalu desni i zbog toga nakon stomatoloških zahvata preporučujemo upotrebu proizvoda Gengigel first aid, koji ublažava bolove, smanjuje krvarenje desni i uklanja edem. Za optimalan način primjene Gengigela preporučujemo da se posavjetujete sa svojim stomatologom.

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv ako
se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Gengigel
close