Afte, ponavljajuće ulceracije u ustima

 prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

Afte su bolni, plitki okrugli ili ovalni ulkusi koji su pokriveni sivkastobijelom naslagom na upaljenoj sluznici koja je okružena crvenim rubom.

Ponavljajuće ulceracije u ustima nazivaju se stručno rekurentni aftozni stomatitis, a najpoznatije su kao afte.

Afte su bolni, plitki okrugli ili ovalni ulkusi koji su pokriveni sivkastobijelom naslagom na upaljenoj sluznici koja je okružena crvenim rubom. Najčešće se pojavljuju na sluznici obraza, s unutrašnje strane usana te na bočnim stranama jezika i mekom nepcu. Riječ je o jednom od najčešćih oštećenja sluznice usta, a učestalost u općoj populaciji iznosi od 15 do 25%. 

Afte su češće u žena nego u muškaraca, češće su u ljudi u stresu, u visokoobrazovanih i osoba koje su višeg socijalnog statusa te su općenito češća pojava u zemljama razvijenog svijeta. Afte se obično počnu javljati nakon 20. godine života.

Afte se dijele na temelju veličine i broja promjena na male, velike i herpetiformne (afte slične herpesu). Uzrok afti nije poznat. Nije dokazano ni bakterijsko ni virusno porijeklo. Danas se zna da su afte posljedica autoimune reakcije koja je posredovana T-limfocitima, ali na nepoznati antigen.

Afte se javljaju u porodicama, što se može djelomično povezati s nasljeđem jer ako oba roditelja imaju afte, postoji 90-postotna mogućnost da će ih i dijete imati. U istraživanjima je utvrđeno kako neke sistemske bolesti mogu uslovljavati nastanak afti.

Faktori su:

  • hematološki – anemije
  • probavni – Crohnova bolest, celijakija, ulcerozni kolitis
  • imunološki – nekad su afte prvi znak HIV-a
  • genetski – pojava unutar porodice
  • alergijski – alergija na neku hranu (paradajz, čokolada, orasi) i natrijev lauril sulfat u zubnim pastama
  • psihološki – anksioznost, stres
  • hormonski – u nekih žena postoji povezanost s određenim dijelovima menstrualnog ciklusa

Dijagnoza se temelji na kliničkoj slici, boli, nedostatku sistemske bolesti, spontanom ozdravljenju, ali i prethodnim epizodama afti. Afte nemaju opće simptome.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close