Upala desni

Kako prepoznati upalu desni?

Svako krvarenje desni tokom pranja zuba i čišćenja koncem znači da su desni upaljene. Krvarenje je propraćeno oticanjem, promjenom boje desni i zadahom iz usta, a mogu biti prisutni i bolovi. Zdrave desni su ružičaste, čvrste na dodir i ne krvare.

Prekomjerno razmnožavanje bakterija u ustima uzrokuje upalni proces koji se naziva gingivitis. Zubne naslage ili plak nadražuju desni, koje postaju tamnocrvene i natečene te se na kraju povlače od zuba. Tamo nastaje parodontalni džep, u kojem se nakuplja sve više i više bakterija. Taj postupak se može zaustaviti i desni se mogu potpuno izliječiti, ali je trenutno djelovanje najvažnije.

Uzroci upale desni

Glavni uzrok upale desni ili gingivitisa je loša oralna higijena, a upala može biti izazvana i stresom, pušenjem, nedostatkom vitamina, nekim bolestima i nasljednim osobinama. Zbog hormonalnih promjena trudnice također često imaju tegobe s upalom desni, koju nazivamo trudnički gingivitis. Obično se javlja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Neliječena upala desni može napredovati u parodontitis

Ako previdimo prve znakove upale desni ili im ne posvetimo dovoljno pažnje, neliječena upala desni može uznapredovati u parodontitis (u razgovoru poznatiji i kao parodontoza).

Kako bakterije oštećuju desni, tako parodontalni džepovi postaju sve dublji, a u njima ima mjesta za sve više bakterija. Naslage postaju sve tvrđe i pretvaraju se u zubni kamenac na koji se nakuplja još više naslaga, a desni se sve više odvajaju od zuba. Bakterije također uzrokuju zadahiz usta.

KAKO IZBJEĆI TEGOBE

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv ako
se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close