Kako se osloboditi neugodnih afti?

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

Odabrali smo nekoliko načina na koje ubuduće možete ubrzati zarastanje afti ili ih čak spriječiti.

Afte su česta bolest sluznice usne šupljine koja pogađa oko 20 posto ljudi. Većinom ih prati blaga bol, a samo u rijetkim slučajevima je neophodna posjeta ljekaru. 

Da li ste ikada pojeli neku hranu, osjetili peckanje na usnama, a poslije nekoliko dana se razvila neugodna i bolna afta koje se niste mogli riješiti? U nastavku slijedi nekoliko načina na koje ubuduće možete ubrzati zarastanje afti ili ih čak spriječiti. 

Zašto se pojavljuju afte?

Naučna struka još ne zna tačan uzrok nastanka afti. Postoje neki poznati faktori za koje se zna da mogu biti okidač; kod većine ljudi afte mogu biti nasljedne, ali se zna da ih sigurno ne uzrokuju virusi ili bakterije. 

Najčešći faktori koji utiču na nastanak afti:

  • oslabljen imunološki sistem
  • hormonalne promjene
  • stres
  • neke namirnice

Želite li saznati nešto više o nastanku afti? Pročitajte članak 10 uzroka nastanka afti.

Afte se uglavnom stvaraju na jeziku ili na unutrašnjoj strani usana. Prepoznat ćete ih po karakterističnoj sivkasto žutoj boji oko koje se nalazi crveni prsten. Odjednom se može razviti jedna afta, a vrlo rijetko više njih.

Imam aftu – šta sada?

Tokom bolesti možete osjećati stalnu nelagodu koja se dodatno povećava kada govorite ili jedete. Preporučujemo da tada izbjegavate kiselu, vruću, pikantnu i tvrdu hranu koja može oštetiti ranicu. Pojava afti također može biti propraćena tupim bolovima; zbog toga budite oprezni prilikom pranja zuba i koristite odgovarajuću pastu za zube koja ne iritira nadraženo područje.

Bol i nelagoda obično nestaju nakon jedne ili dvije sedmice, zavisno od veličine i broja afti. Posjeta ljekaru u većini slučajeva nije potrebna. 

Kako ukloniti bol?

Bol koja prati afte može biti intenzivna i neugodna. Kućni lijekovi vam mogu pomoći u ublažavanju boli i ubrzati oporavak usne šupljine. 

1. Med i kurkuma

Za ublažavanje boli pomiješajte kašičicu meda sa kašičicom mljevene kurkume. Nanesite smjesu izravno na aftu.
 

2. Čaj

Čaj sadrži tanin, koji pomaže osušiti ranu. Zato na aftu stavite hladnu kesicu čaja – žalfija, kamilica, metvica – i ostavite da djeluje.

3. Žalfija

Skuhajte čaj od žalfije koji će ublažiti bol. Umjesto čaja možete upotrijebiti tečnost za ispiranje usta koja sadrži žalfiju i grgljati je nekoliko puta dnevno. Vodica za usta također smanjuje broj bakterija i sprečava infekciju.
 

Ako vam prirodni kućni lijekovi ne pomažu ili ako se bol ne smanjuje, možete isprobati i proizvode iz apoteke koji ublažavaju bol i skraćuju trajanje bolesti.

4. Lokalni anestetici

Nakon upotrebe lokalnih anestetika sluznica će vam utrnuti i tako će se ublažiti bol uzrokovana aftama. Preporučujemo da se prije upotrebe lokalnih anestetika posavjetujete sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

5. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak zdravog vezivnog tkiva koji nas štiti od infekcija, djeluje protivupalno,ubrzava zarastanje i smanjuje otekline. Iako se prirodno stvara u našem organizmu, potreba za njom raste u vrijeme stresa ili bolesti. Zbog toga kod aftoznog stomatitisa preporučujemo upotrebu proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu. 

Kako vam Gengigel može pomoći?

Kad imate afte, hijaluronska kiselina može ublažiti bol i ubrzati proces zarastanja. Osim toga, hijaluronska kiselina također rehidrira tkivo i smanjuje mogućnost ponovnog nastanka afti. Za najbolje rezultate preporučuje se upotrebljavati proizvode s hijaluronskom kiselinom velike molekularne mase. 

Gengigel gel za desni vam može efikasno pomoći u uklanjanju afti prirodnim svojstvima hijaluronske kiseline. Budući da je Gengigel izrađen na bazi hijaluronske kiseline (0,2-procentne) velike molekularne mase slične onoj u sluznici usne šupljine, naročito je pogodan za uklanjanje afti i drugih ranica u ustima. Između ostalog, Gengigel gel zaustavlja krvarenje, ubrzava zarastanje i regeneraciju desni, umiruje bol te je klinički dokazano da je efikasan u sprečavanju i uklanjanju parodontalnih bolesti.

Gengigel mogu koristiti bez ograničenja sve osobe, dakle i djeca, trudnice, dojilje i dijabetičari (sadrži vještački zaslađivač ksilitol).

Gengigel Gel

Šta učiniti ako afte ne nestanu?

Već smo spomenuli da je aftozni stomatitis ili afta bezopasna bolest kod koje posjeta ljekaru obično nije potrebna. Međutim, može se dogoditi da se pri nastanku afte pojave neke neugodnosti:

  • afte ne nestaju nakon dvije sedmice
  • jaka bol koja traje tokom cijele bolesti
  • visoka tjelesna temperatura
  • afte se spajaju i nastaje veća rana
  • afte se često javljaju

U gore navedenim slučajevima preporučujemo posjetu ljekaru ili stomatologu koji će provjeriti vaše zdravstveno stanje i predložiti daljnje liječenje. Na osnovu testova ljekar može utvrditi da li su afte posljedica nedostatka hranjivih tvari, alergije na hranu ili čak posljedica preležane bolesti. 

Kako možete spriječiti ponovo stvaranje afti?

Upala oralne sluznice se javlja kada je tijelo iscrpljeno, fizički ili psihički. Pobrinite se da se naspavate, jedete zdravu hranu bogatu vitaminima, izbjegavajte stres ili ga barem smanjite, a za svoj imunološki sistem pobrinite se fizičkom aktivnošću i po potrebi dodacima prehrani. 

Zdrava oralna higijena također u velikoj mjeri doprinosi smanjenom stvaranju afti. Ne zaboravite redovno prati zube (najmanje dva puta dnevno) i koristiti zubni konac. Odaberite pastu za zube koja ne sadrži sredstva za pjenjenje (natrijev lauril sulfat, odnosno SLS ili SDS na engleskom).

Prevencija je najvažniji korak za zdravu usnu šupljinu i za cjelokupno dobro stanje organizma. Zato čuvajte zdravlje i uživajte bez bolova.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close