Afte i druge ulceracije u ustima

 Sara Kramberger, mr. hem.

Sara Kramberger, mr. hem.

Afte smatraju se najčešćom bolesti sluznice usne šupljine. S njima se tokom života povremeno susreće dobar dio ljudi.

Ananas je vaše omiljeno voće, ali kad ga zagrizete, imate lagani osjećaj peckanja? Uprkos osjećaju peckanja ne možete odoljeti njegovim sočnim komadićima? Ubrzo nakon toga slijedi šok – ulkus na sluznici usta, odnosno afta. Dajemo vam ključne informacije koje će vam pomoći da se suočite s ovom neugodnošću nakon njenog nastanka.

Šta su afte?

Afte (stručno – aftozni stomatitis) smatraju se najčešćom bolesti sluznice usne šupljine. S njima se tokom života povremeno susreće dobar dio ljudi. Česta su pojava kod djece, adolescenata i mladih odraslih, a najčešće kod žena.

Riječ je o upalnom stanju za koje su karakteristična površinska oštećenja sluznice usta. Ulkusi su maleni (okrugli ili ovalni), bolni i obično se pojavljuju na desnima, unutrašnjoj strani lica, unutrašnjoj strani usana i na nepcu. Mogu se pojaviti više puta godišnje, čak i na istom mjestu. U tom slučaju govorimo o rekurentnom aftoznom stomatitisu.

Šta su uzroci nastanka afti?

Stručnjaci se još ne slažu o uzrocima nastanka afti. Poznato je samo nekoliko faktora rizika, uključujući najvažnije nasljedne faktore, određenu vrstu hrane (orasi, ananas, neke vrste sira...), rijetke lijekove, proizvode od natrijevog lauril sulfata, stres, hormonske promjene i oslabljeni imunološki sistem (savjet: za podizanje otpornosti uzmite Imunoglukan P4H®).

Zanimljivost: Da li se pitate zašto ananas uzrokuje afte?

Ananas sadrži posebnu smjesu proteolitičkih enzima bromelaina koja djeluje već u ustima (razgrađuje proteine u aminokiseline). Moguće je objašnjenje za nastanak afti reakcija bromelaina sa slojem sluznice usta koji ne sadrži odgovarajuću zaštitu, a to vjerovatno uzrokuje stvaranje afti.

Kako možemo sami sebi pomoći?

Kada se pojave afte, odlazak doktoru nije potreban. U mnogim slučajevima bol i nelagoda zbog ranica u ustima smanjuju se za nekoliko dana, a zatim afte nestaju u roku od otprilike dvije sedmice. Naravno, postoje prirodni proizvodi na bazi hijaluronske kiseline koji već od prvog dana ublažavaju navedene neugodnosti.

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina jedan je od osnovnih sastojaka vezivnog tkiva kod čovjeka i ostalih sisara. Koži pruža elastičnost i čuva njen izgled te je osnovni sastojak zdrave sluznice usta.

Kod (rekurentnog) aftoznog stomatitisa preparati na bazi hijaluronske kiseline brzo ublažavaju bolove i nelagodu, ubrzavaju proces zarastanja i znatno smanjuju rizik od ponovnog nastanka afti. Štaviše, hijaluronska kiselina »kontroliše« upalni proces i rehidrira tkivo. Ako upotrebljavamo proizvode sa hijaluronskom kiselinom, važno je da sadrže visoku molekularnu masu jer je samo takva jednaka onoj koja se prirodno nalazi u sluznici usta.

Gengigel gel za desni je medicinsko sredstvo na bazi hijaluronske kiseline (0,2%) s visokom molekularnom masom i primjeren je za trenutnu pomoć kod ublažavanja afti.

Gengigel djeluje kompleksno pomažući:

  • u cjelokupnoj obnovi tkiva
  • u liječenju i sprečavanju širenja ranica u ustima

Gengigel mogu bez ograničenja upotrebljavati svi, pa i djeca, trudnice, dojilje i dijabetičari (sadrži ksilitol).

Kako spriječiti nastanak afti?

Prije svega smanjite stres i uživajte u slobodnom vremenu. Pored toga, pobrinite se za kvalitetan san i zdravu prehranu. Pokušajte izbjegavati gore navedenu hranu koja je odgovorna za nastanak afti. Obratite pažnju na hrskavu i suhu hranu jer oštri rubovi komadića hrane u ustima mogu izazvati posjekotine koje dovode do ranica. Vodite brigu o zdravoj higijeni usne šupljine. Redovnim četkanjem zuba i čišćenjem zubnim koncem uklanjajte komadiće hrane koji nadražuju sluznicu usta i mogu biti odgovorni za nastanak afti.

Nastanak afti uslovljen je različitim faktorima, najčešće emocionalnim opterećenjima. Moramo biti svjesni da su afte odličan pokazatelj iscrpljenosti jer nas upozoravaju da je vrijeme za promjene. Uzmimo život u svoje ruke i uživajmo u njemu iz dana u dan!

VIŠE ČLANAKA

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close