Savjeti za bolji san za vrijeme nicanja zubića

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

„Hej, evo prvih zubića!“ može se brzo promijeniti u „Samo jednu prospavanu noć molim!“. Nicanje zubića dojenčetu može izazvati brojne probleme koji utiču na san čitave porodice.

Između četvrtog mjeseca i druge godine života kod djece se počinju pojavljivati prvi zubići. Kod većine dojenčadi prvi mliječni zub je donji sjekutić, zatim slijede najprije zubi donje čeljusti, a poslije i gornje. Taj period je pun novih iznenađenja, ali nažalost i nelagoda i nesanice – i za djecu i za odrasle.

Uobičajeni znakovi prvih zubića

Nicanje zubića kod djece može uzrokovati bol i upalu desni, zbog čega dojenče teže zaspi i češće se budi. Neki uobičajeni znakovi da nicanje zubića utiče na san vašeg djeteta:

  • povećana razdražljivost,
  • problemi sa spavanjem ili uspavljivanjem,
  • buđenje usred noći ili rano ujutro,
  • promjene kod hranjenja.
     

Savjeti za bolji san za vrijeme nicanja zubića

Mladi roditelji zbog nedostatka sna tokom nicanja zubića mogu biti jednako razdražljivi i umorni kao i dojenčad. Zato su savjeti za ublažavanje bolova pri nicanju zubića i povratak sna i više nego dobrodošli:

  1. Koristite igračke za nicanje zuba: Igračke za zube mogu pomoći odvratiti bebu od nelagode i pružiti joj umirujući osjećaj na desnima. Isprobajte različite vrste igračaka za zube kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem mališanu.
  2. Pazite na znakove nelagode: Svaka beba je drugačija, pa dok niču zubići, nekim bebama može biti potrebno više pažnje i njege nego drugima. Obratite pažnju na znakove nelagode kao što su plač, razdražljivost, pojačano izlučivanje pljuvačke, nesanica i povećana potreba za ugrizom ili sisanjem. Ako vaše dijete pokazuje više znakova nelagode, razgovarajte s pedijatrom o mogućnostima ublažavanja.
  3. Masaža uljem karanfilića: Ulje karanfilića ima protivupalna i analgetska svojstva tako da može pomoći u ublažavanju nelagode pri nicanju zubića. Razrijedite nekoliko kapi ulja karanfilića s maslinovim ili bademovim uljem i nježno masirajte bebine desni.
  4. Održavajte oralnu higijenu: Iako vašem mališanu tek niču prvi zubići, važno je već u tom periodu voditi računa o pravilnoj oralnoj higijeni. Djetetove desni redovno brišite mekom krpom namočenom u toplu vodu kako bi se uklonile bakterije i ostaci hrane. Na taj način možete spriječiti moguće infekcije desni i usne šupljine.
  5. Pokušajte s analgeticima: Kod jakih bolova uslijed nicanja zuba mogu se koristiti analgetici. Prije njihove upotrebe posavjetujte se s pedijatrom o odgovarajućem doziranju i načinu primjene.
  6. Koristite gel s visokomolekularnom hijaluronskom kiselinom: Novi gelovi s visokomolekularnom hijaluronskom kiselinom su sigurna i efikasna alternativa analgeticima za ublažavanje bolova kod nicanja prvih zubića. Simptomi nestaju brže i nema neželjenih dejstava. U te gelove spada i Gengigel Prvi zubići.

Nicanje zubića može biti težak period i za bebu i za roditelje. Međutim, uz pravilnu njegu i pažnju taj period možete prebroditi bez većih problema. 

Neka vam u tome pomogne proizvod Gengigel Prvi zubići, koji: 

•    ublažava bol pri nicanju zuba,
•    poboljšava elastičnost desni,
•    ubrzava obnovu parodontalnog tkiva.

ZA MIRNE NOĆI I NASMIJANE DANE!

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close