Prva pomoć za prve zubiće

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

"Da li je bolestan? Ne, muče ga zubići", često se žale mame kada im djetetovo bolno nicanje zuba uzrokuje brige.

Radostan osmijeh bebice s jednim ili dva mliječna zubića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Međutim, period nicanja zuba je bolan i mučan za dijete, a za roditelje naporan jer se tada baš dobro uspostavljeni ritam spavanja brzo narušava, a bebi je obično potrebno više nježnosti i pažnje. Dakle, kako pomoći djetetu kod bolova koje uzrokuje nicanje prvih zubića?

Pogledaj, prvi zubići!

Svi smo radosni kada se na desnima mališana pojavi bijela izbočina koja svjedoči o nicanju prvog mliječnog zubića. Obično je to donji sjekutić ili donja mliječna jedinica, kojoj će se u narednim mjesecima i godinama pridružiti još 19 mliječnih zubića.

Svako dijete je svijet za sebe, zbog toga je teško odrediti vrijeme u kojem će se dječija ustašca napuniti prvim zubićima. No generalno vrijedi da prvi zubići niču između četvrtog mjeseca i druge godine života, a ponekad i prije ili kasnije. Osnova za mliječne zube razvija se već tokom trudnoće.

Nicanje mliječnih zubića je svojevrsna prekretnica u razvoju djeteta jer rast zuba omogućuje djetetu žvakanje i pravilan govor. A važna je i uloga koju prvi zubi imaju u pravilnom razvoju djetetove čeljusti i trajnih zuba.

Kako rastu zubići?

Obično prvi rastu prednji donji sjekutići, u sljedećim mjesecima izbijaju donje dvojke, oko 15. mjeseca prva dva donja pretkutnjaka, okvirno između 17. i 23. mjeseca donji očnjaci, a oko prve godine djetetovog života i drugi donji pretkutnjaci.

Svi parovi mliječnih zuba u pravilu se najprije pojavljuju na donjoj, a tek kasnije i na gornjoj čeljusti. No potpuno drugačiji redoslijed nicanja zuba također je sasvim normalan. Oko pete godine života mliječne zube počinju postupno zamjenjivati stalni, a do 12. godine djetetovog života svi mliječni zubići će najvjerovatnije biti spremljeni na sigurnom kod Zubić Vile.

Znakovi nicanja zubića 

»Da li je bolestan? Ne, muče ga zubići«, često se žale mame kada im djetetovo bolno nicanje zuba uzrokuje brige. Naime, dolazak mliječnih zuba može biti neugodan i bolan za djecu, zato često plaču, neraspoložena su, a i zahtjevnija.

Znakovi koji najavljuju nicanje prvih zubića:

  • plač
  • nemir
  • izrazitije slinjenje
  • grickanje svega što mališanu dođe pod ruke
  • crvene i natečene desni
  • može se pojaviti i osip na koži lica te
  • lagano povišena tjelesna temperatura

Zbog toga nicanje mliječnih zuba može biti velik izazov i za roditelje jer bebe pri tome slabije spavaju, potrebno im je više pažnje, nježnosti i njege, a osim toga, zbog prvih zubića dojenje može postati neugodno za mamu.

Ublažavanje bolova prilikom nicanja zuba

Kad prvi zubići prodiru kroz bebine desni, oštećuje se tkivo i otiču desni, što je propraćeno izrazitijim slinjenjem i bolovima u desnima. Bebi možete ublažiti bolove pomoću lagano ohlađenih gumenih glodalica i masažom bolnog područja, a pri tome pazite na higijenu ruku. Stomatolozi savjetuju i grickanje tvrdog voća ili povrća te upotrebu raznih masti da bi se smirile upaljene ili oštećene desni.

Iskustva mama pokazuju da ćemo djetetu ublažiti dosta bolova i nelagode upotrebom gela za prve zubiće Gengigel Prvi zubići. Naime, Gengigel Prvi zubići pruža trenutno ublažavanje bolova prilikom nicanja zuba jer:

  • poboljšava elastičnost desni tokom izbijanja zuba
  • smanjuje oteklinu i
  • ubrzava zarastanje desni

Njegov glavni sastojak je hijaluronska kiselina, prirodan sastojak naših desni. Ugodnog je okusa i nije štetan kad ga mališani progutaju. Ne sadrži alkohol, šećer, vještačke arome, laktozu, parabene, natrijev lauril sulfat i genetski modifikovane organizme. Zbog toga je Gengigel Prvi zubići potpuno bezbjedan jer ga možemo bez ikakvih briga koristiti da bismo našoj djeci olakšali rast prvih zubića.

Gel nam također pomaže prilikom upaljenih i krvarećih desni, za ublažavanje tegoba uzrokovanih ranicama i ulkusima (afte) u ustima te u uzrastu oko pete godine djetetovog života, kada mliječni zubi počnu ispadati pa su djetetove desni ponovo oštećene.

Čišćenje prvih zubića

Njegu zuba treba započeti nježnim čišćenjem prvog zubića. Naime, baš kao i stalni zubi, mliječni zubi izloženi su bakterijama koje nastaju na zubnim naslagama, a posljedično i karijesu. Za zdravlje mliječnih, a kasnije i stalnih zuba te zdravlja usne šupljine općenito su štetne i cucle i bočice, da o slatkim napicima i slatkišima i ne govorimo, zbog toga ih treba izbjegavati u najvećoj mogućoj mjeri.

Mliječne zube čistimo dva puta dnevno. Pri tome koristimo četkicu za zube s mekanim vlaknima i vrlo malu količinu zubne paste koje su primjerene djetetovom uzrastu. Do odlaska u školu roditelji moraju djeci redovno pomagati kod pranja zuba da bi ih naučili pravilnim tehnikama čišćenja, a za njegu zuba koristi se zubni konac. A što se oralne higijene tiče, dobar primjer roditelja nesumnjivo je najbolja pratnja kroz život.

Prvi put kod stomatologa

Mladi roditelji često se pitaju kad je vrijeme da mališana prvi put odvedu na pregled dječijem stomatologu. Dječiji stomatolozi ili pedontolozi savjetuju da je period oko prvog rođendana pravo vrijeme za prvu posjetu stomatologu. Prilikom prve posjete dječiji stomatolog će se prvenstveno posvetiti roditeljima i podučiti ih o pravilnoj oralnoj higijeni te pregledati djetetove prve zubiće i razgovarati s roditeljima o svim navikama koje nisu u korist djetetovog oralnog zdravlja.

Važno je da dijete pripremimo na prvu posjetu stomatologu. Pri tome ne trebamo gubiti previše riječi, ne plašimo dijete, već mu stomatološki pregled predstavimo na način da ga doživi kao ugodnu posjetu na kojoj će mališan zubaru pokazati zube. Nakon prvog pregleda, koji će u velikoj mjeri oblikovati djetetov stav prema daljnjim stomatološkim pregledima, nagradit ćemo dijete, ali ne slatkišima, pohvaliti ga i pružiti mu ugodno iskustvo.  

Zanimljivost za kraj :)

Ako je mliječne zube nekad u Bosni i Hercegovini odnosio mišić, u zemljama pod jakim angloameričkim uticajem (pa tako i u BiH) danas ih sprema Zubić Vila, koja djetetu u zamjenu za zub poklanja sitan znak pažnje. Zub koji je ispao djeca najčešće spremaju pod jastuk, gdje ih iduće jutro čeka poklončić.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close