Problemi u rastu trajnih zuba

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

U životu skoro svako od nas dobije dva kompleta zuba: dječije mliječne zube kasnije zamjenjuju trajni zubi.

Mliječni zubi

Možda zvuči nevjerovatno, ali zametak mliječnih zuba kod bebe počinje se formirati već u šestoj sedmici trudnoće. Do četvrtog mjeseca mliječni zubi su mineralizirani, a na kraju trudnoće već se mineraliziraju trajni zubi. 
 

Nicanje mliječnih zuba je izuzetno važan period u razvoju djeteta jer mu zubi omogućavaju da jasno govori i žvaće. Prve zube treba pravilno njegovati jer su odgovorni za ispravan razvoj čeljusti i pripremaju prostor za trajne zube.

Kod većine djece mliječni zubi počinju nicati između četvrtog mjeseca i prve godine života. Ime su dobili po mliječno bijeloj boji gleđi i u prosjeku su bjelji od svojih nasljednika. Do trećeg rođendana većina djece već bi trebala imati 20 mliječnih zubića, koji su podijeljeni u tri grupe:

•    sjekutići
•    očnjaci
•    kutnjaci

Problemi u rastu mliječnih zuba

Kod nicanja mliječnih zubića za malu djecu i roditelje postoje mnoge neugodnosti i nelagode. Djeca su razdražljiva zbog bolova i svrbeža desni, obilno sline, grizu sve šta im dođe pod ruku kako bi ublažili bol i često plaču. Dojenčetu možete olakšati bolove pomoću proizvoda Gengigel Prvi zubići, koji ublažava bol i oticanje zubnog mesa te ubrzava zarastanje prilikom izbijanja zubića. Klinička ispitivanja pokazuju da nova formula proizvoda Gengigel Prvi zubići brže i efikasnije olakšava simptome kod nicanja zuba od gelova s lokalnim anestetikom. 

Trajni zubi

Od treće godine do otprilike šeste godine djeca se služe mliječnim zubima za grizenje, žvakanje i pravilan govor. Budući da mliječni zubi imaju kratak korijen i nisu čvrsto usidreni u kosti, pod njima se sve vrijeme razvijaju njihovi nasljednici – trajni ili stalni zubi. Između šeste i dvanaeste godine kod većine djece komplet zubi se potpuno zamijeni osim osmica koje izrastu tek kasnije.

Period između gubitka mliječnih zuba i nicanja trajnih je dug i postepen. Najčešće su prvi trajni zubi donje šestice, a kod neke djece i trajne jedinice. Posljednji izrastu gornji drugi kutnjaci – između 12. i 13. godine. Tada tinejdžer ima 28 zuba u usnoj šupljini (32 ako su mu osmice već izrasle), a dijele se na:

•    sjekutiće
•    očnjake
•    pretkutnjake
•    kutnjake 
•    umnjake

Problemi u rastu trajnih zuba

Mliječni zubi počinju se klimati između pete i sedme godine, a ispadaju do desete godine. Kada ispadne mliječni zub, trajnom zubu potrebna su gotovo tri mjeseca da ga zamijeni. Naravno, rast je potpuno različit i kod neke djece može biti brži ili sporiji. 
Ako je mliječni zub prijevremeno izvađen ili uništen, potrebno je više vremena za njegovu zamjenu trajnim zubom.

Postoje neki mogući problemi s nicanjem trajnih zuba:

1.    Odloženi rast

Kada zub uopšte ne izraste, odvedite dijete stomatologu koji će napraviti rendgensku sliku svih zuba. Ako su svi zubi u povoljnom položaju, treba samo malo pričekati. Rijetko se događa da je odloženo nicanje zuba posljedica nepravilnog položaja trajnog zuba ili prisustva viška zuba. U tom slučaju stomatolog odlučuje kako će postupiti.

2.    Mliječni zubi ne žele ispasti

Mliječni zub još nije ispao, a vi već vidite trajni zub koji se probija na površinu. Nikada nemojte koristiti silu za vađenje klimavog zuba. Bilo bi bolje da dijete zagrize nešto tvrdo, poput korice hljeba, jabuke ili kruške. Ako dijete ima jake bolove, a mliječni zub ne želi ispasti, otiđite stomatologu koji će procijeniti da li zub treba izvaditi.

3.    Kasno nicanje 

Ako su djetetu kasno izrasli mliječni zubi, može se dogoditi da mu kasnije izrastu i trajni zubi. Nedostatak prostora za smještaj zuba je također najčešći uzrok kasnog rasta. Zbog tijesnog stanja među zubima novi zub ne može izrasti. Međutim, kasni početak može isto tako biti posljedica bolesti štitne žlijezde i raznih sindroma kao što je Downov sindrom.  

4.    Neizrasli zubi

Zubi se stalno mijenjaju, a kod nekih ljudi određeni zubi nikad ne izrastu. Ta pojava se stručno zove hipodoncija (urođeni nedostatak zuba) i česta je među odraslima. Najčešće su to osmice, u nekim slučajevima i petice i gornje dvojke. Preporučuje se rendgensko slikanje kako bi se pokazalo da li zub nedostaje ili ne. Na osnovu slike ortodont može odlučiti zadržati mliječni zub ili pomaknuti ostale zube u lijep, kompaktan red.

5.   Zadebljanje tkiva desni

Mala djeca vole gristi sve što im dođe pod ruku. Ako zagrizu tvrđi predmet na mjestu gdje će izrasti trajni zub, zubno meso se može zadebljati, čime se ometa nicanje. U tom slučaju je potreban manji stomatološki zahvat radi uklanjanja djelića desni. 

6.    Oteklina na sluznici

Iznad trajnog zuba koji izbija može se pojaviti oteklina sluznice, a ispod nje se može vidjeti tkivna tečnost pomiješana s krvlju. Oteklina usporava rast zuba, ali u većini slučajeva pukne i zub ipak može izbiti na površinu.
 

Nicanje trajnih zuba ne zavisi samo od prostora u čeljusti i položaja zuba. Na brži rast može uticati i pravilna prehrana puna kalcija i drugih važnih hranjivih tvari za jake zube (mlijeko, povrće). Samo jaki zubi mogu prodrijeti kroz desni. Potrebni su i redovni odlasci stomatologu koji prati razvoj zuba vašeg djeteta i najbrže može uočiti promjene te redovna oralna zdravstvena zaštita.

Za svakodnevnu higijenu usne šupljine perite zube dva puta dnevno i koristite Gengigel hidrogelnu vodu za ispiranje usta. Budući da sadrži hijaluronsku kiselinu, pogodna je za održavanje zdravlja u usnoj šupljini i preporučuje se kao dio svakodnevne oralne higijene. Efikasna, praktična i sigurna voda za ispiranje usta ravnomjerno djeluje po cijeloj površini usne sluznice.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close