Prevencija za majčine i djetetove zube u trudnoći

 Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Možda je čudno pročitati da trudnica već u trudnoći može pomoći razvoju zuba svog djeteta jer kad se dijete rodi, ionako još nema zube, ali to nije tačno.

Briga za zdravlje pojedinca na području brige za zdravlje zuba započinje već dok majka nosi dijete u svom stomaku. Možda je čudno pročitati da trudnica već u trudnoći može pomoći razvoju zuba svog djeteta jer kad se dijete rodi, ionako još nema zube, ali to nije tačno. Koliko će zdrave zube imati dijete i kasnije odrasla osoba, zavisi od toga kako se njegova majka već u ranoj trudnoći brine za svoju prehranu te higijenu svojih zuba i usne šupljine.

Preporučuje se da majka još prije trudnoće, ako je ona planirana, a inače u trudnoći uredi zubna tkiva i zube. Neka posjeti oralnog higijeničara koji će joj očistiti zubni kamenac i pregledati zubna tkiva, a zatim i stomatologa ako treba liječiti ili popravljati zube.  

Ako bude imala sređene zube i usnu šupljinu, trudnica će puno doprinijeti svom zdravlju i koristiti sebi. Briga za higijenu usne šupljine i češće posjete oralnom higijeničaru kod trudnica su itekako važne jer hormonske promjene doprinose većoj osjetljivosti desni. One su podložnije češćim upalama, otečenosti i nastanku takozvanih zubnih džepova u kojima se nakupljaju ostaci hrane ili zubne naslage (plak) koje se čišćenjem zuba kod kuće ne mogu ukloniti.

Razvoj zuba kod djece započinje u šestoj sedmici trudnoće, a u četvrtom mjesecu započinje mineralizacija zuba (gradnja gleđi). Ako majka u trudnoći dobije dovoljnu količinu vitamina A i D te minerala kao šta su kalcij, fluor i fosfor, dijete će imati zdrave zube s vrlo malom mogućnošću stvaranja karijesa. Gleđ djetetovih zuba bit će dobra. Inače se trudnicama preporučuje uravnotežena i raznovrsna prehrana.

Dojenje je za razvoj djetetovih zuba također vrlo važno. Ne samo zbog hranjivih tvari koje sadržava majčino mlijeko nego i zbog motoričkih sposobnosti čeljusti koje se kod djeteta razvijaju s dojenjem. Zdravstvena struka preporučuje da majka doji dijete bar do šestog mjeseca njegovog života. Dojenje obezbjeđuje pravilan razvoj djetetovih čeljusti i kasnije zuba. Dijete naime već prilikom rođenja ima urođeni refleks gutanja i sisanja, a to redovnim dojenjem priprema čeljust na pravilan rast djetetovih zuba.

Za majke koje ne mogu dojiti preporučuje se hranjenje djeteta bočicom s malom cuclom veličine grudne bradavice. Budući da novorođenče ima veliku potrebu za sisanjem, a majka ne može neprestano držati dijete na svojim grudima, za pravilan razvoj djetetove čeljusti i zuba preporučuju se posebne ortopedski i anatomski oblikovane cucle. 

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close