Kako voditi brigu o svojim zubima?

 Sara Kramberger, mr. hem.

Sara Kramberger, mr. hem.

Da li ste sigurni da činite dovoljno za oralnu higijenu? Nudimo vam 8 savjeta za zdrave zube i desni BEZ ZUBARA!

1. Kvalitetna četkica za zube

Četkanjem ugađamo svojim desnima, uklanjamo bakterije i zubne naslage. Dobra četkica za zube odlikuje se prikladnom veličinom, oblikom, drškom i vlaknima. Veliko nije uvijek najbolje, a to vrijedi i kod četkice za zube. U pravilu mora odgovarati veličini usta. Manjom četkicom imamo lakši pristup svim zubnim površinama, uključujući i kutnjake. Dršku odabiremo prema svojoj želji, moramo paziti da nije previše tanka i da pruža potporu za palac. I za kraj još vlakna: četkica s (vrlo/ultra) mekanim i zaobljenim vlaknima najbezbjedniji je i najudobniji izbor. Zašto, pitate se? Sadrži fina vlakna koja laganim pritiskom klize u prostor između desni i površine zuba te mekano obavljaju svoj posao. Savjet zubara: Zamijenite četkicu za zube svaka 3 do 4 mjeseca!

2. Upotrebljavajte zubnu pastu s fluoridom

Važno je da vas prilikom kupovine zubne paste ne zavedu samo okus i efekat izbjeljivanja već je važan i sadržaj fluorida. Fluor se sakuplja u zubnoj gleđi te je čini čvršćom i jačom za zaštitu od bakterija i karijesa.

3. Upotreba zubnog konca jednako je važna kao i četkanje

Mnogi zanemaruju čišćenje zuba zubnim koncem, ali to je neophodan dio svakodnevne rutine. Čišćenje zubnim koncem nije samo čišćenje međuzubnih prostora (gdje se nakupljaju ostaci hrane) već mnogo više od toga. Sprečava nastanak zubnih naslaga i pomaže u sprečavanju upala. Ne dozvolite da vas poteškoće čišćenja zubnim koncem zaustave!

4. Spriječite upalu desni

Svako, čak i najmanje krvarenje pri četkanju i čišćenju zubnim koncem znači da desni nisu u potpunosti zdrave. Riječ je o upali desni, stručno rečeno gingivitisu. Gengigel je prva pomoć kod upale desni. Zbog sadržane hijaluronske kiseline pruža trenutnu pomoć u ublažavanju upale i pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva. Ako se ne liječi, gingivitis se može razviti u parodontitis, što je najčešći uzrok gubitka zuba.

5. Očistite jezik

Bijela obloga kojom je naš jezik često prekriven leglo je različitih bakterija i virusa. S vremenom se bakterije prenose i na zube i desni, gdje mogu izazvati veliku štetu. Nakupljanje bakterija na zubima uzrokuje karijes i upalu desni. Spriječite tegobe i četkajte jezik svaki put kada perete zube!

6. Koristite otopinu za ispiranje usta

Preporučuje se da ispiranje usne šupljine bude dio svakodnevne higijene. Ispiranje usta pomaže smanjiti količinu kiseline u ustima, mineralizira zube i čisti "problematična" područja do kojih četkica ne dopire. Ispiranje usta naročito bi trebali primjenjivati djeca i stariji jer se kod tih osoba ne može garantovati potpuno čišćenje.

7. Zdrav način života

Zdrav način života donosi nam zadovoljstvo i osmijeh na licu. A naša odgovornost je da li će osmijeh biti bijel. Ako želimo da bude, moramo ograničiti unos tvari koje sadrže šećer. Šećer se u ustima pretvara u kiselinu koja otapa zubnu gleđ. Slično kao šećer djeluju kafa i crni čaj koji još lagano oboje gleđ (tanini). Ako vam je kafa „neophodan“ dio jutarnje rutine, nakon nje obavezno popijte čašu vode, koja uklanja boju s površine zuba.

8. »Laku noć, oprani zubići«

Rečenica koju smo najčešće čuli u svom djetinjstvu. Da li je ta tvrdnja ispravna? Odgovor možete pronaći u videu u nastavku u kojem nam doc. dr. Peter Solar, specijalist dentalne medicine, daje savjete o njezi usne šupljine.

Briga o zubima dio je naše svakodnevnice. Dosljedno uvažavajte gore navedene preporuke kako bi vam zubi i desni bili zdravi te da vam posjeta stomatologu ne bi bila potrebna. Završit ćemo sljedećom mišlju koja nas treba svuda pratiti. Lijepi i zdravi zubi ogledalo su našeg zdravlja!

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close