Krvarenje desni – šta učiniti?

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Parodontitis ne boli i samo se ponekad manifestira krvarenjem desni, natečenim desnima i zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje.

Usta se, na žalost, ne mogu izliječiti sama pa zbog brojnih tegoba trebaju našu pomoć. To se naročito odnosi na parodontitis, opasnu infekciju parodontalnog tkiva. Parodontitis ne boli i samo se ponekad manifestira krvarenjem desni, natečenim desnima i zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje. Za razliku od površinske infekcije desni (gingivitis), parodontitis je progresivno i nepovratno propadanje tkiva i čeljusne kosti izazvano izuzetno agresivnim bakterijama. Bez liječenja je moguće čak i ispadanje zuba.

Međutim, činjenica ostaje – infekcije desni često se zanemaruju. Jedan od najkarakterističnijih simptoma, zadah iz usta, pacijenti sami ne primjećuju, a njihovi najdraži i prijatelji skoro uvijek tabuiziraju tu temu. Budući da se tipični simptomi parodontitisa, poput krvarenja desni i upaljenih parodontalnih džepova, obično javljaju u talasima, većina pacijenata u međuvremenu ima osjećaj lažne sigurnosti.

No, na žalost nije tako: što je duže parodontitis prisutan, postaje agresivniji i više se širi, a time se širi i šteta koju uzrokuje.

Ko obolijeva od parodontitisa?

Upala desni je prisutna kod oko 80% osoba svih starosnih grupa. Parodontalni džepovi, a time i parodontalna bolest, prisutni su kod 45–65% odraslih.

Kod djece i adolescenata glavni uzrok liječenja zuba je karijes, a kod 40-godišnjaka je parodontitis u skoro 80% slučajeva uzrok gubitka naizgled zdravih zuba, što ga čini glavnim uzrokom dugotrajnih i skupih postupaka zamjene zuba.

Glavni uzorci gubitka zuba:

 

Kako nastaje parodontitis?

U usnoj šupljini ima oko 50 milijardi bakterija. Otprilike polovina od 300 različitih prisutnih vrsta može nam uništiti zube.

Naročito dobro se osjećaju na zubnim naslagama na površini zuba i rubu desni (plak) koje su sastavljene od ostataka hrane, sline i ćelija sluznice.

Glavni uzroci za pojavu bakterijskih zubnih naslaga su nedovoljna ili nepravilna njega zuba i premalo posjeta stomatologu da bi se osigurala redovna higijena zuba.

Na zdravlje zuba i desni mogu uticati oslabljeni imunološki sistem i oksidativni stres. Ovaj stres se, između ostalog, pojavljuje zbog pušenja, stresa, nepravilne prehrane i nedostatka kretanja.

Nastanak i razvoj parodontitisa

Ako zubne naslage (plak) ne uklanjate redovno, bakterije u njima stvaraju tvari štetne za desni. Bakterijski enzimi, toksini i antigeni napadaju desni i time aktiviraju upalne procese. Najprije se pojavljuju oticanje, crvenilo i krvarenje desni. Promjene na koje morate obratiti pažnju: za procjenu i liječenje najbolje je obratiti se stomatologu.

Ako zubne naslage i dalje ne uklanjate redovno i temeljito, bakterije koje uzrokuju upalu prodiru u dublje slojeve zubnog tkiva i uzrokuju bolest zubnih jamica. U zubnim jamicama agresivne bakterije i dalje se množe, uništavajući vezivno tkivo i čeljusnu kost. Zato se desni sve više povlače. Zubi imaju manje prianjanja, počinju se klimati, a na kraju mogu i ispasti.

Tok parodontitisa:

Šta neliječeni parodontitis može izazvati u tijelu?

Najopasnija karakteristika parodontitisa: to je prikrivena bolest koja ne boli i jedva je primjetna. Budući da se ne zaustavlja samostalno, bez liječenja ili uz nedovoljno liječenje širi se po čitavom tijelu, a s njom i negativni efekti.

Naime, između desni i zubnog korijena nastaje rana koja nije vidljiva izvana, ali ako se proširi po čitavoj čeljusti, može postati velika koliko i muški dlan – ako zbrojimo sve parodontalne džepove i povlačenje desni. Ta rana bakterijama znači kao da su im široko otvorena vrata prema srcu.

Dakle, proces bolesti ne utiče samo na oralno zdravlje, uzrokuje gubitak zuba i time skupu zamjenu zuba već može izazvati i upalne reakcije u čitavom organizmu. A upalne reakcije opet povećavaju osjetljivost na neke teške bolesti ili pogoršavaju njihov tok.

Pazite na srce!

Prema brojnim ispitivanjima neliječeni parodontitis povećava rizik od koronarne srčane bolesti za skoro dva puta, a rizik od moždanog udara čak tri puta. Utvrđena je i veza između parodontitisa i osteoporoze. Opasnost prijeti i nerođenom djetetu: trudnice s parodontitisom imaju i do osam puta (!) viši rizik od prijevremenog poroda.

Šta znači uspjeh: Zdravi, jaki, bijeli zubi, jak ugriz i bolest pod kontrolom.

Zato su potrebni: profesionalno liječenje, posmatranje, pretrage, ciljano liječenje i redovne kontrole.

Ali i aktivni pacijent: temeljita njega zuba kod kuće, redovna oralna higijena, obraćanje pažnje na simptome, zdrava prehrana i dovoljno kretanja.

Ako je pacijent pasivan i ne podvrgava se liječenju, to povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti disajnog sistema, prijevremenog poroda, dijabetesa i osteoporoze.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close