Upala desni kod trudnica

 Nina Fridrih, mr. pharm.

Nina Fridrih, mr. pharm.

Čak 60 do 75% trudnica susreće se s upalom desni (gingivitisom).

Čak 60 do 75% trudnica susreće se s upalom desni (gingivitisom).5Približno polovina žena s već postojećim gingivitisom doživi pogoršanje tokom trudnoće. Variranje nivoa spolnih steroidnih hormona (estrogena i progesterona) za vrijeme trudnoće uz promijenjenu floru u ustima može dovesti do veće sklonosti osjetljivih desni i time nastanka gingivitisa. Oralno zdravlje predstavlja važan dio njege prije poroda, jer loša higijena usta tokom trudnoće vodi do loših zdravstvenih rezultata za majku i dijete.

Zubno tkivo drži zube u čeljusti. U zubno ili parodontalno tkivo spadaju desni, zubni cement i alveolarna kost. Zdrave desni ispunjavaju međuzubne prostore i blijedo su ružičaste boje. Ako se zubne naslage nakupe, desni se upale – postanu otečene, crvene i brzo počnu krvariti. Upale mogu ostati ograničene na desni, a mogu se raširiti u dubinu i izazvati postepeno propadanje zubnog tkiva, koje u alveolarnoj kosti drže zub. Tako nastaju parodontalni džepovi, koji s napredovanjem bolesti postaju sve dublji. Desni se povlače i takvi zubi naizgled izgledaju duži i klimavi, a na kraju ispadnu jer više nemaju oslonac.

Gingivitis je rana faza parodontalne bolesti, gdje se radi o upali desni. Kada se upale rašire i na druga parodontalna tkiva, govorimo o parodontitisu. On je povezan i sa lošim posljedicama u trudnoći, uključujući i prerani porođaj i nisku porođajnu masu.5Trudnički gingivitis postaje očigledan u drugom mjesecu i pogoršava se tokom trudnoće, a vrhunac dostiže u osmom mjesecu.3

Kakvi su simptomi gingivitisa?

 • Promjena boje od blijedo ružičaste u tamnocrvenu ili čak ljubičastu;
 • može biti prisutna bol, spontana ili prilikom dodira;
 • otečeni desni;
 • desni brzo počnu krvariti prilikom četkanja, čišćenja koncem, hranjenja ili spontano;
 • može se pojaviti neugodan zadah i gnojenje između desni i zuba.

Odgovarajuća higijena usta kod trudnica izuzetno je važna!

Potrebno je redovno temeljno četkanje mekom četkicom za zube (dva puta na dan) i interdentalnim četkicama, odnosno koncem barem jednom na dan, kako bi se odstranili ostaci hrane i između uskih prostora između zuba. Preporučuje se i ispiranje zuba vodicom za usta. Gengigel otopinana osnovu hijaluronske kiseline odgovarajuća je pomoć kod upaljenih, krvarećih i oteklih desni kao i kod produbljenih parodontalnih džepova. Medicinska pomagala linije Gengigel nemaju poznate kontraindikacije ili nuspojave, bez ograničenja mogu ih koristiti i trudnice, dojilje, djeca i dijabetičari (sadrže ksilitol).

Dobro je da žena već prije trudnoće ima sređena parodontalna tkiva i zube. Potrebni su redovni odlasci oralnom higijeničaru, odnosno stomatologu, da bi se provjerilo stanje oralne higijene, otkrile eventualne bolesti, a i radi čišćenja zubnog kamenca. Zubni kamenac nastaje nakupljanjem minerala iz sline u meke zubne naslage i dodatno povećava skupljanje mekih zubnih naslaga i sprečava odgovarajuću higijenu.

Preventiva je najvažniji faktor za očuvanje (oralnog) zdravlja!

Oralno i opšte zdravlje više su povezani nego što pretpostavljamo – neke sistemske bolesti se sa svojim znakovima prvo pojave u usnoj šupljini, a važi i obratno, da zdravlje usne šupljine utiče na neke druge bolesti.

Reference:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385665/
 2. Gingivitis and Periodontal Disease in Pregnancy, ASHA SAMANT et. al.
 3. Review Dental manifestations of pregnancy, Martina Pirie, Inez Cooke, Gerard Linden, Chris Irwin
 4. http://ustna-higiena.eu/dentalne-storitve/koliko-stane-lep-nasmeh/
 5. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694079/
 7. http://www.ginecologo-ostetrica.it/wp-content/uploads/2017/05/1_IgieneOrala_oral_health_during_pregnancy1.pdf
 8. http://www.sfd.si/uploads/datoteke/petelin.pdf
Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close