Nekoliko savjeta za zdrava usta

 Urška Vajdič, dr. dent. med.

Urška Vajdič, dr. dent. med.

Svi se ponekad nađemo u situaciji kad ne možemo odmah otići do stomatologa iako imamo probleme i jako bismo željeli da je to moguće.

Zdravo hranjenje

Naša usta se nalaze na početku probavne cijevi i zato se u njima neprestano nešto događa iako ne jedemo sve vrijeme. Kao i na čitavo tijelo i na zdravlje usne šupljine utiče više faktora. Prvi je naravno naš način prehrane.

Na žalost, većina naše hrane već je industrijski prerađena uz razne dodatke čiji uticaj na zube i još više na strukture koje se nalaze uza zube nije nimalo koristan. Pojava parodontalne bolesti je sve češća. Zbog toga je korisno jesti raznovrsnu i neprerađenu hranu. Tako ćemo obezbijediti dovoljnu količinu vitamina i minerala koji su važni za zdravlje naših usta. Ali budući da znamo da to u praksi nije uvijek izvedivo, možemo napraviti sedmični plan kako ćemo nadoknaditi korisnu hranu u danima kada je to moguće. Za dane u sedmici kad imamo malo više vremena možemo napraviti plan zdravih obroka i pokušati nadoknaditi tvari koje nismo unijeli u danima kad imamo premalo vremena.

Bilo bi dobro svaki dan pojesti jednu jabuku ili slično voće koje se može temeljito prožvakati. Time na sasvim prirodan način masiramo desni i učvršćujemo strukture koje se brinu za čvrstoću zuba.

Važno je izbjegavanje hrane i pića koja štete zubnoj gleđi. To su sva gazirana i slatka pića. U posljednje vrijeme u svakodnevnoj praksi primjećujem oštećenu gleđ kod sportaša koji uzimaju različite izotonične napitke i praškove.

Higijena

To je drugi vrlo važan faktor održavanja zdravlja naših zuba i čitave usne šupljine. Većinu toga već znate, dakle, samo ukratko o dnevnoj higijeni, u koju spada redovno pranje zuba uz pravilnu masažu desni najmanje dva puta na dan. Kad imamo zdrava usta, zubnu pastu možemo lako odabrati u vrlo bogatoj ponudi koja je na tržištu. Međutim kod nekih stanja – tegoba u ustima – izboru zubne paste treba posvetiti malo više pažnje.

Bolesti i stanja

Kod različitih nezdravih stanja u ustima često možemo sebi pomoći sami. Tu je važno koliko brzo počnemo rješavati problem. Najprije nekoliko trenutaka razmislimo šta smo tokom posljednjih dana radili drugačije i šta bi moglo biti uzrok naših tegoba. Ponekad je dovoljno samo to da navečer nismo odvojili dovoljno vremena za higijenu usne šupljine pa nas već sljedeći dan desni bole ili krvare dok peremo zube.

Možda imamo neku bolest koja utiče na stanje naše usne sluznice i desni, npr. prehladu.

U oba slučaja moramo temeljito oprati zube i masirati desni zubom pastom za liječenje desni. Budite ustrajni u tome iako vas desni bole ili krvare. Najlošije je da takve desni koje bole i krvare ostavite skroz na miru i čak izbjegavate griženje. Naravno da pritisak četkicom kod pranja zuba i griženje treba prilagoditi stepenu bolova koji možete podnijeti. Pri tome insistirajte najmanje tri do četiri dana i stanje bi se moralo poboljšati. U protivnom nazovite svog stomatologa.

Često se javlja i stanje kada kod raznih prehlada imate osjećaj da vas bole svi zubi ili se bol seli iz jednog dijela zuba u drugi. Najčešće te tegobe nestaju nakon nekoliko dana, kad se izliječi prehlada.

Pored tegoba s krvarenjem i bolovima desni ponekad se javlja i preosjetljivost zuba na hladno i vruće. U tom slučaju preporučujem navečer upotrebu zubne paste za liječenje desni, a ujutro izbjegavanje sve hrane ekstremnih temperatura. Obično se zajedno s problemima desni poboljšava i stanje preosjetljivosti zuba.

Posebnu brigu treba posvetiti povredama usne sluznice ili desni. To može biti samo oštećenje zbog unosa prevruće hrane ili oštrih, čvrstih komadića hrane, odnosno stranih tijela u hrani. U tom slučaju najprije se treba pobrinuti za temeljitu higijenu, a nakon pranja zuba usta treba isprati vodicom za usta, koja međutim ne smije peći. Na oboljelo mjesto nanesite proizvod s hijaluronskom kiselinom, koja ubrzava zarastanje. To se radi od tri do četiri dana. Ako nema poboljšanja, treba nazvati stomatologa.

Slično možete sebi pomoći kod povreda usne sluznice ili desni zbog nošenja mobilnih protetičkih proizvoda. Kod takvih povreda protetički proizvod noću se ne nosi. Ako se povrede zbog protetičkog proizvoda ponove na istom mjestu, treba posjetiti stomatologa da provjeri i podesi protetički proizvod.

Ako vam ispadne zubni ispun ili vam se ošteti zub, sami ne možete puno napraviti. Možete pomoći sami sebi temeljitim čišćenjem nakon svakog obroka, po potrebi uzmite sredstvo protiv bolova i što prije se naručite kod stomatologa.

Puno poteškoća možete najprije pokušati riješiti sami. Vrlo je važno da počnete što prije. Sa svakim sljedećim danom kad ne napravite ništa problem će samo biti još veći.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close