Najčešći problemi prilikom nošenja zubne proteze

 prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

Trenutak kada osoba dobije zubnu protezu dosta je stresan, a to naročito teško prihvaćaju žene. Proteze mogu biti potpune i djelomične, koje su povezane s preostalim vlastitim zubima pacijenata.

Trenutak kada osoba dobije zubnu protezu dosta je stresan, a to naročito teško prihvaćaju žene. Proteze mogu biti potpune i djelimične, koje su povezane s preostalim vlastitim zubima pacijenata. Dva najučestalija stanja koja se očituju promjenama na sluznici usta jesu:

  • upala nepca i
  • ulkusi zbog pritiska proteza na meka tkiva.

Vrlo često stomatolozi preporučuju pacijentima da po noći ne skidaju proteze. To je jako loše jer tkivu ispod proteza treba dati vremena da se „odmori“. U osoba koje po noći ne skidaju proteze češće su infekcije gljivom Candidom albicans, koja je inače redovni stanovnik usne šupljine. Često nastane upala nepca koja se naziva palatitis, a stanje je karakterizirano upalom, crvenilom i katkad bolovima

Stanje se liječi primjenom antimikotika (obično gel ili otopina) tokom dvije sedmice, a najvažnije je proteze stavljati u antiseptičku otopinu tokom noći. Ako osoba ne dezinficira protezu, upala nepca neće proći.

U nekih osoba terapija se mora ponoviti još tokom dvije sedmice, a rijetko se daju sistemski antimikotici u tabletama. S obzirom na to da gljiva ulazi u tkiva, s vremenom mogu nastati grozdovi na sluznici nepca i tada se stanje liječi hirurški.

Drugo je stanje koje se često javlja ulkus zbog pritiska na sluznici grebena ispod proteze, češće ispod donje proteze. Razlog za tu pojavu je u početku ako proteza nije dobro napravljena ili nakon nekoliko godina zbog razgradnje kostiju ispod proteze kada ona više ne odgovara. Na sluznici se vidi bolan ulkus i pacijent ne može nositi proteze, jesti i dr.

Stanje se liječi lokalnom primjenom kortikosteroida tokom dvije sedmice i obavezno prilagodbom proteze, podlaganjem ili, ako su proteze stare, nenošenjem proteza i nakon što lezija zaraste izradom novih proteza. Bitno je za vrijeme liječenja što manje nositi proteze. Ako ulkus nakon tih intervencija ne zaraste, obavezno treba uzeti uzorak tkiva i poslati ga na patohistološku analizu jer može biti riječ o većem problemu.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close