Tvrdokorni zubni kamenac, saznajte kako ga kontrolisati

 Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Redovnim četkanjem i posjetama oralnom higijeničaru zubni kamenac stvarat će se sporije.

Stvaranje zubnog kamenca može se kontrolisati. Kako? Redovnim četkanjem i posjetama oralnom higijeničaru zubni kamenac stvarat će se sporije.

Postoje osobe koje stvarno imaju malo zubnog kamenca ili ga gotovo i nemaju. Međutim, to nema nikakve veze sa »dobrim genima«, nego je rezultat redovnog i preciznog čišćenja zuba. Na manje stvaranje zubnog kamenca utiču i zdrava prehrana te redovne posjete oralnom higijeničaru i zubaru. Usporavanju nastanka zubnog kamenca doprinose također svladavanje stresa i prekid pušenja.

Kamenac je posvuda gdje je voda, moglo bi se laički reći. Najviše zubnog kamenca nakuplja se naime na izvodnim kanalima žlijezda slinovnica. Uzrok nastanka zubnog kamenca – pored nepravilne higijene usne šupljine – također je slina pojedine osobe. Ako slina sadrži puno kalcija i fosfata, zubni kamenac će se stvarati brže. Na učestalost stvaranja zubnog kamenca utiče i položaj zuba u čeljusti te neodgovarajuće plombe ili krunice.

Zubni kamenac prepoznaje se po krem do žućkastim tvrdim naslagama na zubu iznad desni. Pri dodiru jezika kod velike količine zubnog kamenca osjeća se hrapavost. Zubni kamenac ispod desni ne može se vidjeti prostim okom. Zbog skrivene površine koja omogućuje bakterijama razgradnju tkiva zubni kamenac ispod desni je smeđe ili crne boje. Može se utvrditi samo sondiranjem ili rendgenom.

Ne preporučuje se čišćenje zubnog kamenca kod kuće. Zubni kamenac je jako tvrda struktura koju ne može ukloniti nijedna tečnost. Čišćenje oštrim predmetima kod kuće neće biti uspješno, a može oštetiti gleđ i desni. Zbog toga važi ozbiljno upozorenje da ga nikako ne odstranjujete sami. Zubni kamenac mogu čistiti samo oralni higijeničar ili zubar posebnim ultrazvučnim uređajem koji je namijenjen baš za to.

Za uklanjanje zubnog kamenca upotrebljavaju se ultrazvučni instrumenti s različitim nastavcima kojima se skidaju naslage na svim zubnim površinama, u međuzubnim prostorima i na dostupnim korijenskim površinama. Možete biti bez brige! Ako se osoba sama brine za redovnu i pravilnu higijenu usne šupljine, metoda uklanjanja zubnog kamenca je jednostavna, bezbolna i dovoljna je samo jedna posjeta dva puta godišnje.

Konačna faza uklanjanja zubnog kamenca je pjeskarenje zuba. To je metoda profesionalnog čišćenja kojim se mlazom vode pod visokim pritiskom i prašinom s površine zuba brzo i efikasno uklanjaju meke zubne naslage (zubni plak) i obojenost zuba. To su žute ili tamne mrlje na zubima koje nastaju kao posljedica čestoga pušenja, ispijanja kafe, čajeva i drugih tamno obojenih pića koja dugotrajno ostavljaju mrlje na zubima. Zubi također mogu promijeniti boju zbog hromogenih bakterija, a to su sivocrne mrlje uz rub desni. Ako se te bakterije ne uklone na vrijeme, šire se na preostali dio zuba ili sve zube.

Pjeskarenje zuba je neinvazivan, siguran i sasvim bezbolan postupak koji će oralni higijeničar obaviti za petnaest minuta. Zaglađena površina na zubima te redovno i pravilno četkanje zuba kod kuće sprečavaju brzo prijanjanje zubnog plaka i time stvaranje zubnog kamenca.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close