Sve šta jeste i niste željeli znati o karijesu

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

U nastavku vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica o karijesu koje biste možda željeli znati, a možda i ne.

Da li ste znali da je karijes jedna od najčešćih bolesti na svijetu? Po učestalosti se čak može usporediti s prehladom. U Bosni i Hercegovini se s karijesom u prosjeku susreću čak dvije trećine djece i većina odraslih. Budući da je riječ o tako čestoj bolesti, većina je ne smatra nečim ozbiljnim, ali karijes je zapravo izuzetno agresivan. Ako se ne liječi, karijes može u potpunosti uništiti zube, a u ekstremnim slučajevima uzrokovati čak i smrt te ga zbog toga treba shvatati vrlo ozbiljno.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica o karijesu koje biste možda željeli znati, a možda i ne.

Karijes je zarazan!

Ova informacija će mnoge iznenaditi: karijes je infektivna bolest koju izazivaju bakterije, što znači da je zarazan. Na razvoj karijesa utječu tri faktora:

  • sklonost karijesu,
  • prehrana bogata šećerima i prerađenim šećerima,
  • bakterije koje uzrokuju karijes (poznato je više od 300 vrsta).

Nijedno dijete se ne rađa s bakterijom koja uzrokuje karijes – uvijek se zarazi slinom druge osobe, tj. majke, oca, staratelja ili bilo koje druge osobe. Dovoljno je djetetu ponuditi hranu svojom kašikom ili obliznuti njegovu cuclu i već se događa unos štetnih bakterija u njegov organizam. Budući da je tu infekciju gotovo nemoguće spriječiti, još je važnije naučiti dijete dobroj higijeni usne šupljine.

Stvaranje karijesa nije povezano samo s nedovoljnom higijenom i konzumacijom šećera

Većina ljudi zna zašto nastaje karijes, a obično nam prvo padnu na pamet loša higijena usne šupljine i konzumacija šećera. Međutim, nastanku karijesa doprinose i brojni drugi uzroci.

1. Lokacija zuba

Da li ste znali da kutnjaci češće obolijevaju od karijesa u poređenju s ostalim zubima? Naime, kutnjaci su više vremena izloženi hrani, a površina im je puna jamica, zato se na njima nakuplja više zubnih naslaga. Pored toga, zbog položaja ih je teže čistiti.

2. Određena hrana i pića

Hrana koja se jako lijepi za zube češće uzrokuje karijes jer je slina ne može jednostavno isprati sa zuba. Spomenimo nekoliko primjera: mlijeko, sladoled, med, šećer, gazirana pića, suho voće, kolači, keksi, tvrdi bomboni, pahuljice, čips.

3. Često grickanje i konzumacija slatkih pića

Tokom dugotrajnog grickanja ili pijuckanja zaslađenih napitaka pružate bakterijama u ustima više prilika za stvaranje kiselina koje napadaju zube.

4. Nedovoljno i prekasno četkanje zuba

Ako zube ne očistite nakon konzumacije hrane/pića, na njima se odmah počinju nakupljati naslage, što je prvi korak na putu prema propadanju zuba (karijes).

5. Premalo fluorida

Fluorid je prirodni materijal koji pomaže u sprečavanju stvaranja karijesa, a u ranim fazama može čak i popraviti nastalu štetu.

6. Suha usta

Suha usta nastaju zbog nedostatka sline koja sprečava nastanak karijesa ispiranjem ostataka hrane i naslaga sa zuba. Usta mogu biti suha kratko vrijeme, npr. zbog disanja kroz usta, pušenja, nedostatka vitamina, ili duže vrijeme zbog dijabetesa, uzimanja nekih lijekova, različitih operacija i terapija.

7. Istrošeni zubni ispuni (plombe)

Nijedan zubni ispun (plomba) ne traje vječno jer počinje pucati nakon nekoliko godina. Istrošeni ispun dobija hrapavu površinu, stoga se na tom mjestu počinje nakupljati plak, što je preduslov za nastanak karijesa.

8. Nastanak karijesa možete spriječiti

Dobra higijena i redovni odlasci stomatologu čine glavni udio u sprečavanju razvoja karijesa. A za dodatnu prevenciju možete učiniti još štošta:

  • izbjegavajte grickanje hrane između obroka,
  • upotrebljavajte zubnu pastu sa fluorom,
  • ako nakon jela ne možete oprati zube, uzmite žvakaću gumu sa ksilitolom,
  • upotrebljavajte proizvode iz linije Gengigel koji pomažu održavati desni zdravima.

9. Očuvajte zdrave desni proizvodima iz linije Gengigel

Budući da je zdravlje vaših zuba povezano i sa zdravljem desni, savjetujemo vam da za održavanje zdravlja desni i usne šupljine koristite Gengigel gel. Ovaj blagotvorni gel pomaže u očuvanju zdravih desni, ublažava upale, a pomaže i u regeneraciji oštećenog tkiva. Pored gela, za potpunu njegu desni također vam preporučujemo Gengigel sprej i Gengigel hidrogelnu otopinu za usta. Sprej je idealan za očuvanje zdravih desni i ublažavanje upala na teže dostupnim mjestima, a hidrogelna otopina za usta pruža vam olakšanje prilikom upaljenih, krvarećih i otečenih desni te produbljenih paradontalnih džepova.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close