Šta uraditi ako vas počnu boliti desni?

 Ana Temeljotov, mr. pharm.

Ana Temeljotov, mr. pharm.

Predstavljamo 5 savjeta kako sebi možete sami pomoći kada se pojave bolovi u desnima, i koji su znakovi zbog kojih morate odmah stomatologu.

Bolne desni su nevolja koja se može pojaviti zbog raznih uzroka. Naročito je nezgodno ako se bolovi pojave kada ste na odmoru daleko od svojih stomatologa. U nastavku vam predstavljamo 5 savjeta kako sebi možete sami pomoći kada se pojave bolovi u desnima, i koji su znakovi zbog kojih morate odmah stomatologu.

Zašto dolazi do bolnih desni?

Bol u desnima može biti prolazan i brzo prođe, a ponekad je uporan i za poboljšanje stanja je potrebna stručna pomoć. Bolne desni mogu biti odraz upale desni – gingivitisa, koji nastaje zbog nedovoljne oralne higijene. Uz nepravilan tretman, on se razvija u opasniju bolest – parodontitis, koji može dovesti čak i do gubitka zuba.

Ali često je bol u desnima samo posljedica prejakog četkanja zuba, nošenja zubnog aparata, manje povrede na desnima, afti ili hormonalnih promjena. Tako možemo u mnogim slučajevima sami sebi pomoći i odlazak stomatologu nije potreban.

Kako možete sami sebi pomoći ako vas bole desni?

1) Koristite samo mekane četkice za zube.

Korištenjem tvrdih četkica za zube možete izazvati dodatne povrede i nadraživanje desni, što će stanje još pogoršati. Kad vas bole desni, savjetuje se korištenje mekanih i ultra mekanih četkica za zube, koje je potrebno redovno mijenjati (barem svaka četiri mjeseca).

2) Ispirite usta toplom slanom vodom.

Slanu vodu pripremite tako da čajnu kašičicu soli rastopite u čaši tople vode. Pripremljenom tečnošću barem jedan minut ispirite usta, a zatim ispljunite. Ispiranje usta slanom vodom može usporiti rast bakterija u usnoj šupljini i pomaže smanjiti upalu.

3) Izbjegavajte kiselu, ljutu i tvrdu hranu.

Hrana koja je kisela ili ljuta nadražuje desni, a nadraženost povećava bolove i produžuje zacjeljivanje. Tvrda hrana, kao što su naprimjer orašasti plodovi, mogu bolne desni dodatno povrijediti, zato je preporučljivo takvu hranu izbjegavati dok se stanje desni ne popravi.

4) Koristite Gengigel.

Gengigel sadrži hijaluronsku kiselinu koja u usnoj šupljini dokazano ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Gengigel zbog svog sastava ubrzava regeneraciju desni i smanjuje oticanje i upale. Istovremeno štiti desni, a pomaže i kod desni koje krvare. Kada vas bole desni, preporučuje se da Gengigel tri do pet puta dnevno čistim prstom nanesete na bolno mjesto i blago ga utrljate u desni.

5) Uzmite tablete protiv bolova.

Ako su bolovi jaki i ne možete ih ublažiti gore navedenim mjerama, možete popiti lijekove protiv bolova i protiv upala. Ako i uz tablete protiv bolova ne možete ublažiti bolove, otiđite stomatologu.

Kada morate otići stomatologu?

Ako vam gore navedene mjere ne pomažu i bolovi u desnima nakon dvije sedmice ne nestanu, morate posjetiti stomatologa. Stručnu pomoć obavezno potražite i:

  • ako je bol izuzetno intenzivan,
  • ako su uz bolove prisutni i drugi znakovi bolesti,
  • ako vas bolovi ometaju u spavanju ili hranjenju,
  • ako vaše desni jako krvare,
  • ako imate jak otok i crvene desni,
  • ako vam se promijeni geometrija ugriza,
  • ako vam se pomjeraju zubi,
  • ako stalno imate neugodan zadah i loš ukus u ustima.

 

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690787/

https://www.zobozdravnikmaribor.si/blog/kako-lajsati-bolecino-ob-vnetju-dlesni/

https://www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain

https://www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324356.php

https://www.ezobozdravnik.si/kako-odpraviti-vnetje-dlesni/

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close