Pravilna upotreba četkice za zube

 Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Obične četkice za zube su jednako efikasne kao i električne četkice za zube. I za prve i za druge važan je redovan i pravilan način četkanja.

Iako četkica za zube više nije dovoljna za održavanje zdravih desni, a time i zdravih zuba, bez nje jednostavno ne ide kad je u pitanju oralna higijena. S razvojem područja oralne higijene za održavanje zdravih zuba potrebna su i druga pomagala (zubni konac i međuzubne četkice) koja u kombinaciji s redovnim posjetama oralnom higijeničaru zahtijevaju ne samo zdravlje zuba već prvenstveno desni. Bez zdravih desni nema zdravih zuba

Koju četkicu kupiti – električnu ili običnu?

Danas na tržištu postoji raznovrsna ponuda četkica za zube. Svaka četkica za zube ima svoje karakteristike. Četkice za zube ispunjavaju svoju svrhu tek kada pažljivo uvažavamo njihove karakteristike. Različitih su oblika, veličina, s vještačkim ili prirodnim vlaknima, mogu biti mehaničke (obične) i električne. Obične četkice za zube su jednako efikasne kao i električne četkice za zube.

I za prve i za druge važan je redovan i pravilan način četkanja. Baš je u tome razlika između obične i električne četkice za zube. Kod obične četkice za zube pravilan način četkanja zavisi od našeg zanimanja i volje. Četkicu morate ručno pomicati. A kod električne četkice za zube pomicanje glave već je podešeno da bi se optimalno postigli dovoljni i pravilni pokreti. Ručno se može postići 360 pokreta u minuti, a električnom četkicom između 2.000 i 10.000 pokreta u minuti.

Za najbolju efikasnost preporučuje se kombinacija obje četkice za zube. Običnu četkicu za zube koristimo ujutro i tokom dana, a električnu navečer, naravno, uz upotrebu ostalih pomagala za oralnu higijenu.   

Karakteristike dobre četkice za zube

Nekada se smatralo da četkica za zube mora imati tvrda vlakna da bi dobro očistila zube. Smatralo se da što su vlakna tvrđa, više nečistoća uklone sa zuba. Danas više nije tako i takvu četkicu ćete teško naći u trgovini. Vlakna ne smiju biti pretvrda jer ih koristimo i za masiranje desni.

Kvalitetna četkica za zube mora imati:

  • prikladno malu glavu
  • dršku koja omogućava dobar obuhvat i
  • zaobljena vlakna.

Najprikladnija je četkica s gušćim i tanjim vlaknima. Preporučuje se da su vlakna vještačka jer su bolja za održavanje.

Pravilna njega četkice za zube

Da, četkicu za zube također moramo pravilno njegovati da bi mogla ispuniti svoju svrhu. Nakon svakog pranja zuba četkicu za zube treba temeljito isprati vodom i osušiti na zraku. Običnu četkicu za zube i glavu električne četkice za zube treba mijenjati svakih mjesec i pol dana. Međutim, kada prebolite virusnu ili bakterijsku infekciju/bolest, četkicu za zube morate odmah zamijeniti.

Neke električne četkice za zube imaju takozvani ultraljubičasti (UV) čistač za dezinfekciju glave ili produžetka električne četkice za zube odmah nakon bolesti.

Tehnike čišćenja zuba i desni

Da bismo obuhvatili sve površine zuba, zube treba čistiti sistematski koristeći obje četkice za zube. Kod obične četkice za zube moramo tome posvetiti još više pažnje kako bismo postigli isti, uravnotežen broj poteza na svim zubima. To uz malo volje možemo postići pomoću dvije tehnike čišćenja zuba koje se primjenjuju prilikom upotrebe obične četkice za zube: vertikalna tehnika četkanja zuba i kružna ili Bassova tehnika četkanja zuba.

U vertikalnoj tehnici četkicom za zube radimo 8 do 10 poteza u pravcu rasta zuba, tj. od desni prema vrhu zuba. Međutim, ovom tehnikom četkanja zuba ne možete očistiti mjesta sa zubnim plakom, odnosno zubne i paradontalne džepove (područja između desni i zuba).

Korištenjem kružne ili Bassove tehnike četkanja zuba također se čiste zubni džepovi u spoljašnjim i unutrašnjim dijelovima čeljusti; za čišćenje zubnih džepova između zuba koriste se zubni konac i međuzubne (interdentalne) četkice. Četkicu za zube stavite na desni pod uglom od 45 stepeni. Laganim i kružnim pokretima četkicu vodite uz zubni luk. Posebnu pažnju i brigu morate posvetiti kutnjacima i griznim površinama zuba (gornji dijelovi zuba). Kutnjaci su zubi na bočnoj strani čeljusti koji su namijenjeni usitnjavanju i mljevenju hrane.

Što je s pastom za zube?

Za razliku od prikaza u nekim reklamama za djelotvorno čišćenje zuba dovoljna je količina zubne paste veličine zrna graška na četkici za zube. U pasti za zube važan je sadržaj abrazivnih sredstava čije bi čestice trebale biti mekše od gleđi. Važno je da te čestice prilikom četkanja zuba ne oštete gleđ. Zubne paste sa sadržajem fluora imaju naučno dokazan pozitivan efekat u sprečavanju karijesa (raspadanje ili truljenje zuba).

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close