Parodontitis – napad na zube i imunološki sistem

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Poznata bolest parodontalnog tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već djeluje i na imunološki sistem.

Poznata bolest parodontalnog tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već djeluje i na imunološki sistem. Naime, parodontitis koji uzrokuju bakterije u ustima u velikoj mjeri utječe na zdravlje čitavog organizma i povećava rizik od moždanog udara, srčanog infarkta, oštećenja bubrega i preranog poroda kod trudnica. Zbog toga su kod nastanka rana i ožiljaka u usnoj šupljini pravilna njega te upotreba odgovarajućih protivupalnih preparata izuzetno važne za zdravlje zuba i imunološkog sistema u cjelini, naglašava poznati bečki stomatolog doc. ddr. sc. Peter Solar, dr. dent. med.

Ne boli, ne uzrokuje uvijek krvarenje desni i ne, to nije jedini mogući uzrok lošeg zadaha iz usta. Međutim, parodontitis je ipak opasna infekcija parodontalnog tkiva koja je u velikoj većini slučajeva odgovorna za gubitak zuba. Praznina između kosti i zubnog korijena odlično je uzgajalište vrlo agresivnih bakterija koje čvrsto prianjaju uz vrat zuba na mjestu gdje se zubna kruna izdiže iz upaljene desni. Parodontitis je vrlo podmukla bolest koja se javlja kod 60 do 80 posto ljudi starijih od 40 godina. "Parodontitis je bolest koja prvenstveno pogađa usta, a u ustima imamo nevjerovatan broj krvnih sudova, stoga bakterije iz usta mogu ući u krvne sudove i izazvati upalu krvnih sudova po čitavom tijelu. Krvni sudovi u ustima, srčani i krvni sudovi u plućima djeluju kao krvni sudovi u materici, tako da parodontitis pogađa cijelo tijelo. Ako bakterije iz usta uđu u krvotok i tkiva, može doći do razmjene bolesti, a pored toga povećava se i rizik od moždanog udara. Međutim, povećava se i rizik od srčanog infarkta, oštećenja bubrega i prijevremenog porođaja kod trudnica“, objasnio je ddr. Solar na sastanku u Beču.

Oticanje, crvenilo i krvarenje desni

Upalu desni (gingivitis) i parodontalnih tkiva (parodontitis) uglavnom uzrokuju bakterije koje se nakupljaju u zubnim naslagama (plaku), a koje su rezultat nepravilne njege zuba i nedovoljne zubne higijene. Ako zubne naslage (plak) ne uklanjamo redovno, bakterije u njima stvaraju tvari štetne za desni. Upalni procesi u početku se manifestuju kao edem, crvenilo i krvarenje desni, ali kasnije prodiru dublje i uzrokuju bolest zubnih jamica, a ona nastavlja s uništavanjem vezivnog tkiva i čeljusne kosti, što može uzrokovati ispadanje zuba.

Zdrave desni ne krvare

»Zdrave desni ne krvare«, naglašava ddr. Solar. »Nikad. Možete gristi jabuku, prati zube, kod stomatologa vam mogu uzeti otisak vilice, ali zdrave desni neće krvariti. Međutim, svako krvarenje nije uvijek znak parodontitisa. To može biti i infekcija desni, takozvani gingivitis, koji može biti prethodnik parodontitisa, ali je reverzibilan – stanje se dakle može popraviti. Parodontitis podrazumijeva i gubitak koštanog tkiva oko zuba, što se nažalost ne može nadoknaditi. Parodontitis uzrokuje nepopravljivu štetu, a gingivitis se može izliječiti. A njihov zajednički simptom je krvarenje desni.

Četkicu za zube upotrebljavajte jednom dnevno, ali temeljito

Najbolja preventiva za sprečavanje parodontitisa je redovno pranje zuba. Kao što objašnjava popularni bečki stomatolog, dosljedno i pravilno pranje zuba jednom dnevno dovoljno je za zdrave zube. »Učili su nas da peremo zube dva ili tri puta dnevno, odnosno nakon svakog obroka, ali to nije potrebno! Zube moramo pravilno čistiti jednom u 24 sata. Zašto to govorim? Jer to znamo još od sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog vijeka. Naime, činjenica je da se prvi znakovi upale u ustima pojavljuju najkasnije nakon 24 sata, što znači da se ćelije imunološkog sistema sele iz krvnih sudova u tkivo i pokušavaju stvoriti red u njemu. Ako redovno čistimo i uklanjamo sve naslage, limfociti neće ući u tkivo jer tamo nema znakova upale i bolest ne napreduje.«

Preventiva – s predanošću protiv zubnih naslaga

Najvažnija preventivna mjera protiv parodontitisa ili njegovog pogoršanja je svjesno i strukturirano uklanjanje zubnih naslaga. „Naravno, uklanjanje zubnog plaka nije potrebno samo na spoljašnjoj strani već na svim stranama zuba i u otvorima između zuba. Svaki zub ima pet površina, a zuba ima bar 28. Dakle, u ustima imamo najmanje 140 površina, a za njihovo pravilno čišćenje potrebno nam je od 6 do 8 minuta. Svaki zub očistimo svjesno. Na prodajnim policama često se mogu naći prevelike četkice za zube pomoću kojih je čišćenje brže, ali to nije u redu. Koristite najmanje četkice za zube koje možete pronaći i njima detaljno četkajte, što će trajati nešto duže, ali će biti efikasno. Glava četkice za zube mora biti što mekša, četkicu ne koristite uz prejaki pritisak, već je držite vrhovima sa stražnje strane, tek toliko da je držite i da vlakna sprijeda obave svoj posao. Dakle, preporučujem svakodnevno čišćenje električnom četkicom za zube od 6 do 8 minuta bez prekida. Dobra zubna njega i oralna higijena dva puta godišnje skoro garantuju da će vaši zubi ostati zdravi tokom čitavog života. Pored dobre četkice za zube za čišćenje međuzubnih prostora potreban je i zubni konac. To je najbolja zaštita zdravlja usne šupljine!«

Hijaluronska kiselina za afte i ranice u ustima

Mnogi pacijenti pitaju ga za savjet da li trebaju ispirati usnu šupljinu vodicom za usta, ali ddr. Solar odgovara da to nije potrebno. »Desni imaju nevjerovatnu sposobnost regeneracije i treba ih samo podupirati odgovarajućim sredstvima ako se pojave tegobe. Ako u ustima imate afte ili druge povrede, jedno od stvarno dobrih sredstava je hijaluronska kiselina.« To je prirodna tvar koja je fiziološki sastavni dio vezivnog tkiva te ubrzava zarastanje rana i ožiljaka, ublažava edeme i djeluje protivupalno. Medisovi medicinski proizvodi iz linije Gengigel baziraju se na hijaluronskoj kiselini i prema iskustvu doc. ddr. sc. Petera Solara, dr. dent. med., oni su vrhunska prva pomoć kod pojave afta i ranica u usnoj šupljini. »U tom slučaju Gengigel se pokazao odličnim jer stvara filter, štiti ranu, ublažava bolove i podstiče zarastanje. To je korisno ako se pojave povrede ili gingivitis s krvarenjem. Držite Gengigel u ormaru i uvijek ga nosite sa sobom, zajedno sa četkicom za zube”, zaključuje zanimljivi sagovornik iz Beča.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close