Kako ukloniti zadah iz usta

 Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. oral. hig.

Da se zadaha otarasite zauvijek, najprije treba otkriti zašto nastaje.

Mnogi se suočavaju sa zadahom iz usta i zbog toga im je često neugodno. Da li ste i vi među njima? Trudite se ukloniti ga, ali ne postižete uspjeh? Da se zadaha otarasite zauvijek, najprije treba otkriti zašto nastaje. Tu ne mislim na onaj jutarnji zadah koji je sasvim normalan i nestaje s jutarnjim četkanjem zuba i grgljanjem vodice za usta. Ni na onaj koji nastaje zbog praznog želuca, kad smo dugo bez obroka, možda još u kombinaciji sa stresom, naporima, nakon niza ispijenih kafa, ili na zadah koji nastaje zbog određene hrane, npr. crvenog i bijelog luka, jako začinjene i teške hrane. Te male tegobe brzo se mogu ukloniti temeljitim četkanjem i vodicom za usta.

Zubni kamenac je čest krivac za zadah. Ako se zadah ne može ukloniti jednostavnim metodama, njegov izvor je najčešće u lošoj higijeni usne šupljine. I opet smo kod zubnog kamenca. Kada zube ne četkamo redovno i pravilno, dan za danom nakupljaju se nove zubne naslage (plak), neprestano se mineraliziraju i stvaraju zubni kamenac. Kao što smo već pisali, zubne naslage su gojilište štetnih bakterija. Dok su zubne naslage još meke, bakterije su prisutne samo na zubima i redovnim četkanjem mogu se brzo odstraniti. Kada međutim mineraliziraju u zubni kamenac i on počne prodirati pokraj zuba u desni, bakterije počnu prodirati u krv.

U ustima nastaje opasno stanje; zadah je »najmanja« posljedica, ali ipak vrlo ozbiljno upozorenje. Kad se zbog zubnog kamenca poveća zubni džep i desni se počnu odvajati od zuba, prije ili kasnije počinje prodor bakterija u zub. Nije nužno da će vas zubi boljeti, odnosno, pravilnije, zubna pulpa (meko tkivo prožeto nervnim vlaknima) kad vam počne zaudarati iz usta. Kad su desni upaljene, javlja se i zadah. Kod upaljenih desni upotrijebite Gengigel gel, koji ublažava upalu i pomaže u regeneraciji povrijeđenog tkiva.

Upala zuba ili otpala plomba također mogu izazvati zadah iz usta

Uzrok zadaha može biti upala samo jednog zuba ili jedna otpala plomba, ali je stanje u ustima mnogo lošije. Upala u ustima nije sinhrona, ali nastaje postepeno, na jednom dijelu ranije, a na drugom kasnije. Zato desni na jednom dijelu mogu biti više upaljene, a na drugom manje. Kada se parodontalna bolest razvije u napredovalu fazu, desni su kod svih zuba jako upaljene. Bez četkanja zuba, koje međutim u toj fazi ne može izliječiti parodontalnu bolest, zadah postaje čovjekov stalni pratilac.

Drugi uzroci zadaha iz usta

Ako je vaša usna šupljina zdrava, možda uzroci zadaha potiču iz probavnog sistema. Tegobe mogu započeti tokom upale sinusa ili grla, a problematične su i razne bakterije u želucu ili crijevima te usporen rad crijeva – zbog čega hrana trune, što je posljedično izvor energije za crijevne bakterije – ili poremećena ravnoteža dobrih bakterija u crijevima.

Posljedice nepravilne higijene mogu biti zastrašujuće

Zastrašujuća je činjenica koliko miliona štetnih bakterija čovjek sasvim nepotrebno pušta u svoj organizam. Zanemarivanjem pravilne i svakodnevne higijene usne šupljine čovjek se izlaže riziku od niza opasnih ili neprijatnih bolesti i stanja kao što su srčani infarkt, moždani udar, plućne bolesti, glavobolja, prerani porođaj i manja porođajna težina novorođenčeta te oslabljen imunološki sistem. 

Savjeti

Bez obzira na uzrok zadaha zdrava higijena usne šupljine – dakle redovno i pravilno četkanje, čišćenje zubnim koncem, upotreba međuzubne četkice i vodice za usta – prvi je korak do svježeg daha. U drugom koraku slijede redovni pregledi kod zubara i oralnog higijeničara. Ako potvrde da je vaša usna šupljina sasvim zdrava i dobro se brinete za higijenu, uzroke treba tražiti drugdje, dublje, u probavnom sistemu.

Izdelki Gengigel

Dostupno u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Gengigel
close